Artisjokkenfeest in Iria
Artisjokkenfeest in Iria
Al weken van tevoren zag ik de posters hangen. De aankondiging van het artisjokkenfeest in Iria op de Peloponnesos op 24, 25 en 26 mei. Natuurlijk lagen er ook al bergen artisjokken op de markt. Een echte lekkernij, zoiets als in Nederland de asperges. Het is maar van korte duur, dus de liefhebbers moeten snel zijn. Iria is een klein dorpje ten zuiden van Nafplio te midden van tuinbouwgebied, maar vooral bekend om de artisjokken. En elk jaar is er dan dat festival, omgeven door allerlei activiteiten.
De belangrijkste dag is zaterdag 26 mei en wij rijden vroeg in de avond richting Iria. Het is ongeveer 40 minuten rijden vanaf Epidavros, waar wij wonen. We naderen het plein waar diverse taverne’s met terrasjes zijn. Ook staan er diverse stalletjes met onder andere sieraden en speelgoed. Het is al gezellig druk.
Alle drie de dagen zijn er activiteiten georganiseerd zoals sportwedstrijden en demonstraties, een fietstocht en voor de kleinsten was er poppenkast. De derde en laatste avond heeft als hoogtepunt een kookwedstrijd. Tientallen huisvrouwen hadden een artisjokkengerecht klaargemaakt en al die gerechten werden door een professionele jury beoordeeld. De gerechten stonden uitgestald op een lange tafel, die er echt feestelijk uitzag met al die mooi opgemaakte schotels. De vrouwen, en misschien ook een enkele man, hebben erg hun best gedaan. Ik zie artisjokken op stokjes die zo gevuld zijn dat het bloemen lijken. Verder artisjokken met vis, pitta met artisjok en allerlei ovengerechten. Ook worden er ter plekke artisjokken gewokt en dan opgediend met sla en sinaasappel. Heerlijk. Iedereen loopt met een bordje langs de tafels en schept deze heerlijke salade op. Vervolgens staan er dames met grote platen met artisjokpizza en omelet met artisjokken. Het eten is gratis. De gerechten die al door de jury beoordeeld zijn mogen ook geproefd worden. De taverne’s rondom het plein serveren deze avond ook alleen maar artisjokgerechten. Terwijl de jury nog druk aan het overleggen is, treden diverse dansgroepen op, want waar feest is in Griekenland, daar wordt gedanst.
De jury is eruit en de winnaars worden bekend gemaakt. Eerst de derde prijs en die gaat naar een vrouw van één van de taverne’s. Ze had een gerecht gemaakt dat nog het meest doet denken aan dolmades, maar dan natuurlijk met artisjokken. De tweede prijs gaan naar een vrouw die mousaka met artisjokken had gemaakt. De jury vond echter het gerecht van artisjok met vis de eerste prijs waard. Trots neemt de vrouw de oorkonde in ontvangst.
De menigte verspreid zich over de terrasjes om zich verder te goed te doen aan de heerlijke artisjokgerechten die daar geserveerd worden, misschien al een nieuw artisjokgerecht bedenkend voor volgend jaar. Er zijn veel mogelijkheden om artisjokken te verwerken in een gerecht. Wie daarbij wat hulp nodig heeft kan het kookboek ‘Αγκιναρα’ aanschaffen van Niki Tsekoura. Het boek ziet er goed verzorgd uit en geeft een duidelijke beschrijving en mooie illustratie van de gerechten. Het boek werd deze avond goed verkocht.