Kruisduiken
Het was fris vandaag, er stond een stevige wind en het spetterde licht.
De ijsvogeltjesdagen, dagen met relatief warm weer in Januari, zijn nog niet begonnen. Soms is het op 6 januari heerlijk weer en zijn de terrasjes vol na de ceremonie aan de haven.
Het ‘kruisduiken’ is een jaarlijks terugkerende traditie in de Grieks-orthodoxe kerk.
In Nederland staat deze dag bekend als Drie Koningen, in Griekenland als Επιφάνια (Epifanie). In Griekenland wordt op deze dag de doop van Jezus gevierd en wordt de zee gezegend. Griekenland, met zijn enorm lange kustlijn en vele eilanden, is nog steeds in belangrijke mate afhankelijk van de opbrengst van de zee. Er zijn nog erg veel vissers, die dagelijks de zee op gaan en leven van de vangst van die dag. Vandaar dat elk jaar op 6 januari een mis in de Grieks-orthodoxe kerk is, die op een gegeven moment voortgezet wordt aan de haven. De papas (de priester) heeft een groot kruis dat hij diverse malen in het water dompelt en hierna in het water gooit. Aan de waterkant en in bootjes rondom staan kinderen en tieners in zwembroek klaar om het kruis op te duiken. Wie het lukt is de held van het dorp.
Er staan veel mensen op de kade, zowel uit het dorp als uit de omliggende dorpen. Er komen zelfs bussen met Grieken van verder weg. Ze komen na de mis buiten met gezegend wijwater. Want eigenlijk wordt met de zee alle water, als eerste levensbehoefte, gezegend. Het water neemt men mee naar huis om er met een bosje basilicum, het koningskruid, het huis mee te besprenkelen. Zo probeert men gevrijwaard te blijven van ongeluk.