Medische zorg in Griekenland
Aan de medische ervaringen die we inmiddels hebben in Griekenland, kunnen we een nieuwe ervaring toevoegen en we concluderen opnieuw dat de medische zorg in Griekenland goed is. Marinus lag een week in Sismanoglio, een groot academisch ziekenhuis in Athene. Normaal gesproken zijn er nauwelijks wachtlijsten in Griekenland, maar dit ziekenhuis is in heel Griekenland beroemd om zijn afdeling urologie en lithothripsia. Lithos is het Griekse woord voor steen, dus hier worden stenen vergruisd, indien nodig eerst kapot geschoten, zoals bij Marinus. Hij had een blaassteen zo groot als een flinke walnoot. We moesten een maand wachten, maar daarna ging alles zeer voortvarend.
In Griekenland lig je in het ziekenhuis voor de medische zorg, de rest is voor de familie. Ik heb dan ook vele uren doorgebracht naast het ziekbed, want je mag er dag en nacht bij zijn. Vooral de eerste 24 uur na de operatie moest er veel gebeuren, want de blaas moest gespoeld worden. Nu zag ik mezelf niet de hele nacht bezig met zakken water vervangen en jerrycans legen. Daarvoor huurden we een nachtzuster in. Die kwam van 23.00 ’s avonds tot 8.00 ’s morgens. Met de nodige papieren en stempels kunnen we de kosten daarvoor declareren bij de ziektekostenverzekering.
Het eten was in dit ziekenhuis alleszins redelijk. Het ontbijt stelde niet zoveel voor, Grieken ontbijten nu eenmaal nauwelijks. Maar voor de ingang van het ziekenhuis was een winkeltje waar echt van alles te koop was. Ook de lekkere kaaspita’s. Dus voor ik naar Marinus ging haalde ik eerst een broodje en een koffie, want dat wordt in het ziekenhuis ook niet geserveerd. Het middagmaal was met wat extra zout zeker niet slecht. Behalve dit winkeltje, dat goede zaken deed, werden er meer zaken gedaan op de afdelingen. Zo kwam er regelmatig een verkoopster langs met pyjama’s en werden er folders met allerlei medische artikelen verspreid, van rollators, rolstoelen tot toiletverhogingen. Ook lagen overal visitekaartjes voor ziekenauto’s. Die kun je blijkbaar privé bestellen.
De ziekenzalen zijn niet zo luxe als in Nederland. Wat verder opvalt is de icoon van de heilige Nektarios, de beschermheilige van de zieken, aan de muur met vlak daaronder, ingelijst, de rechten van de patiënt. Toch handig om te weten allemaal. Overal in het ziekenhuis hangen iconen, maar dat niet alleen. Wanneer je het ziekenhuis binnenkomt ruik je de wierook van de kerk die daar is. Het is een vrij grote kerk waar dagelijks een mis wordt gehouden. Je kan er kaarsjes branden en bidden voor de zieke wanneer je er naar toe gaat of vandaan komt. Religie is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in Griekenland, maar is in een ziekenhuis nog eens extra belangrijk.